Král vín 2013




Po roční přestávce jsme opět přihlásili některá naše vína do projektu Král vín. Do boje o titul KRÁL VÍN 2013 bylo přihlášeno celkem 849 vzorků. Hodnocení vín probíhalo v týdnu od 12. do 15. srpna v hotelu Eliška v Mikulově. První den hodnocení byl zahájen čtyřmi výukovými vzorky, na kterých se kalibrovala komise z pohledu přidělovaných bodů i tvarů aromatických a mohutnostních profilů. Tyto profily, autorů Ing. Pavla Kršky a doc. Josefa Balíka, jsou součástí unikátního hodnotícího systému Národního vinařského centra ELWIS a pomáhají na grafu lépe pochopit jemné nuance konkrétního vína, než pouhá bodová hodnota. Tyto profily naleznou milovníci vín na internetové stránce projektu www.kralvin.cz v databázi výsledků.

Komise udělila celkem 25 zlatých medailí (*****), 89 stříbrných (****) a 173 bronzových (***). Na stříbrnou medaili bylo třeba překročit 86 bodů, bronzové se přestaly vydávat u 83,8 bodů. Neuvěřitelných 339 vín překročilo 80 bodů a medaile už na ně nezbyla.

Slavnostní večer a vyhlášení titulu KRÁL VÍN České republiky se letos poprvé konal mimo jižní Moravu v zcela novém hotelu Clarion v Olomouci. Organizátor soutěže do poslední chvíle uchovával výsledky v tajnosti.

V průběhu slavnostního večera jsme seděli v kongresovém sále a napjatě čekali, jak naše vína dopadla. Přihlásili jsme 8 vín. Získali jsme jednu zlatou, dvě stříbrné a tři bronzové medaile. Dvě zbylá vín překročila hranici 80 bodů, ale dle statutu soutěže na ně medaile již nezbyla. Vinum Moravicum se tak dostalo mezi 15 nejúspěšnějších vinařství. Z 164 přihlášených vinařství jsme obsadili krásnou 7 příčku.

Dosaženého výsledku si vážíme a máme z něj radost.

Oceněná vína:

zpět na zprávy | ocenění