O soutěži "Malá encyklopedie českých
a moravských vín"

Do projektu se mohl přihlásit každý vinař z České republiky, který uvádí na trh láhvová vína. Tato soutěž je o to významnější, že byla zařazena mezi hrstku nominačních soutěží Národního salonu vín České republiky. Velkého soutěžního klání se zúčastnilo 122 českých a moravských vinařství s 815 vzorky vín. Vína hodnotila vždy pětičlenná komise složená ze čtyř členů a předsedy. Pro zajištění rovnoměrného vlivu enologů ( výrobců vína) a ostatních odborníků se v komisích pravidelně střídali špičkoví vinaři s učiteli z vysoké školy vinařské, s inspektory SZPI i sommeliery s mezinárodními zkušenostmi. Předpokladem účasti v komisi jsou platné senzorické zkoušky SZPI nebo degustátorské zkoušky podle evropských norem ISO a DIN. Ředitelem soutěže byl jmenován známý mezinárodní hodnotitel vín a vinařský publicista JUDr. Luboš Bárta. Hodnotilo se mezinárodním 100bodovým systémem OIV.

Nejlépe hodnocené víno v celkovém pořadí získává titul CHAMPION, nejlépe hodnocené víno v jednotlivých kategoriích získává zlatou medaili, druhé nejlepší stříbrnou a třetí bronzovou medaili.

Pro hodnocení vín byl zvolen poměrně přísný korunkový systém:
***** Skutečně výjimečné a excelentní víno, kterých se na našem trhu mnoho nenachází
**** Výjimečné a velmi kvalitní víno, které potěší každého milovníka vín
*** Krásné a povedené víno, ideální partner v gastronomii
** Nekomplikované, dobré víno
* Jednoduché víno bez vad a chyb, vhodné k rychlému obědu či osvěžení

Další podrobnosti o projektu Malá encyklopedie českých a moravských vín naleznete na www.vinnysklep.cz

(Převzato z publikace „Malá encyklopedie českých a moravských vín“ od Branka Černého bližší informace též na www.vinnysklep.cz)

zpět na "Máme championa"