Salon vín České republiky 2008

V Národním vinařském centru ve Valticích proběhlo ve dnech 15. – 17. ledna 2008, hodnocení již osmého ročníku Salonu vín České republiky. Salon vín ČR je naše nejvyšší soutěž vín. Cílem soutěže je vybrat našich nejlepších sto vín, které se potom prezentují v celoročně otevřené degustační expozici ve sklepních prostorách zámku ve Valticích. Vína vybírali naši nejlepší degustátoři, kteří byli rozděleni do tří komisí. Každá komise měla sedm členů plus předsedu, který řídil hodnocení komise. Celkovému hodnocení předsedal prof. ing. Vilém Kraus, CSc., který vína letošního ročníku Salonu vín ČR krátce zhodnotil: „Je vidět, že kvalita vín předkládaných k hodnocení Salonu se rok od roku zlepšuje a zvlášť to je vidět letos, kdy zejména u vín z ročníku 2006 se dají vybrat vína skutečně vysoké jakosti nejen u vín bílých, ale i u vín červených“.

Letos degustátoři vybírali z 335 vín z 83 vinařství. Vinař nemůže víno do soutěže přímo přihlásit, ale víno musí nejprve uspět na některé z nominačních soutěží. Další specifikou je, že vzorky k hodnocení vybírá sommelier Národního vinařského centra přímo u vinaře ve sklepě namátkovým způsobem z láhví příslušné šarže vína.

Novinkami letošního ročníku bylo hodnocení u „kulatých stolů“, kdy po hodnocení každého vzorku proběhla diskuse nad každým vzorkem. Další novinkou bylo hodnocení s použitím špičkových degustačních sklenic „Grandezza“. Pomoc při servisu hodnocení tradičně zajišťovali studenti Vinařské školy z Valtic.

Z odrůd v letošním ročníku nejvíce uspěl Ryzlink rýnský (8 vzorků), Chardonnay (7 vz.), Rulandské bílé a Ryzlink vlašský (po 6 vz.); z červených odrůd Frankovka (5 vz), Cabernet Sauvignon a Rulandské modré (po 3 vz.).

Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry (39 vz.) a výběry z hroznů (37 vz.).

Nejúspěšnějšími vinařskými firmami jsou v letošním ročníku Vinselekt Michlovský a.s. (17 vz.), Vinné sklepy Valtice a.s. (7 vz.), vinařství Tomáš Krist (6 vz); dále Moravíno s.r.o. a Znovín Znojmo a.s. ( po 5 vz.). Celkem bude v letošním ročníku Salonu vín zastoupeno 42 vinařských firem.

Dvě vína jsou z vinařské oblasti Čechy, ostatní vína z vinařské oblasti Morava. Z ročníků je nejvíce zastoupen ročník 2006 (55 vín) a 2005 (39 vín).

V loňském roce absolvovalo některý z degustačních programů v degustační expozici Salonu vín ČR ve Valticích přes deset tisíc návštěvníků, mimo jiné i prezident republiky V. Klaus. Stávající ročník (2006/2007) bude otevřen ještě do konce ledna; v únoru bude probíhat příprava expozice nového ročníku 2008, který se pro veřejnost otevře od 1. března 2008.



zpět na zprávy | čtyři horká želízka | přehled ocenění